Manufacturers

Specials

Viewed products

Úvod do chemické termodynamiky (HÁLA, Eduard, Prof. Ing. Dr.)

01372A

Used

1 Item

Tato kniha je úvodní učebnicí klasické chemické termodynamiky. Vznikla z přednášek konaných na Vysoké škole chemicko-technologické a ze zkušeností získaných v laboratoři chemické termodynamiky na Ústavu teoretických základů chemické techniky Československé akademie věd v Praze.

More details

In stock

650 Kč

Data sheet

Weight761 g
LanguageCzech
Checkedbook is complete, there are no pages missing
Place of publishingPrague
No. of pages376
NoteBook removed from the library collection (contains registration numbers, stickers, traces of stickers and library stamps)
Year1975
Conditionbez vrchního přebalu,
Hardcover/Paperbackhardcover
Edition1st Edition
PublisherAcademia, nakladatelství Akademie věd

More info

Tato kniha je úvodní učebnicí klasické chemické termodynamiky. Vznikla z přednášek konaných na Vysoké škole chemicko-technologické a ze zkušeností získaných v laboratoři chemické termodynamiky na Ústavu teoretických základů chemické techniky Československé akademie věd v Praze.

Vlastní text je rozdělen do čtyř větších kapitol. Prvá probírá základy klasické termodynamiky. Definuje pojmy, vyhlašuje principy a logickou cestou z nich odvozuje vztahy platné pro uzavřené soustavy. Zvláštní pozornost věnuje druhému termodynamickému principu, který nejprve formuluje tak, aby rychle a přímočaře vedl k chemickým aplikacím, potom k hlubšímu jeho pochopení uvádí alternativní formulace historické a Carathéodoryho princip.

Druhá kapitola se zabývá termodynamickým popisem jednofázové fluidní soustavy. Probírá typické stavové rovnice plynů a kapalin a ukazuje jejich použití při výpočtech energetických termodynamických funkcí.  amostatné stati pojednávají o teorému korespondujících stavů, Jouleově — Thomsonově koeficientu a o fugacitě plynů a kapalin.

Třetí kapitola je zaměřena na fázové rovnováhy. Nejprve probírá jednosložkovou soustavu, zvláště teplotní závislost tlaku nasycených par kapalin a tuhých látek, dále se zabývá soustavami o dvou a více složkách. Odvozuje Gibbsův fázový zákon a systematicky probírá fázové rovnováhy v soustavách různých typů. Podrobněji rozvádí rovnováhu mezi kapalnou a plynnou fází. K termodynamickému popisu užívá aktivit a aktivitních koeficientů a ukazuje různé způsoby vyjádření jejich závislosti na stavových proměnných, zvláště na složení.

Čtvrtá kapitola pojednává o soustavách, v nichž probíhají chemické reakce. Je v ní odvozeno intensivní kritérium chemické rovnováhy, definována rovnovážná konstanta a uvedeny různé postupy výpočtů rovnováh chemických reakcí. Zvláštní zřetel je věnován reakcím v plynných soustavách a reakcím v soustavách elektrolytických složek. Samostatná stať probírá třetí termodynamický princip.

Matematické obraty, kterých se užívá při odvozování termodynamických vztahů, jsou pro lepší přehlednost shrnuty do dodatků a zařazeny na konec knihy.

30 similar products in the same category: