Manufacturers

Specials

Viewed products

Programy české architektury (PECHAR, URLICH)

08069

Used

Moderna a architektonické směry na počátku 20. století - Umělecké avantgardy ve dvacátých letech - Základy funkcionalismu a dalších koncepcí meziválečné architektury - Programové tendence architektury ve třicátých letech - Ideje a nová společenská východiska architektury po druhé světové válce

More details

This product is no longer in stock

220 Kč

Data sheet

Weightvalue
LanguageCzech
Checkedbook is complete, there are no pages missing
Place of publishingPrague
No. of copiesvalue
No. of pagesvalue
NoteBook removed from the library collection (contains registration numbers, stickers, traces of stickers and library stamps)
Year1981
Conditionvalue
Hardcover/Paperbackhardcover
Edition1st Edition
PublisherOdeon

More info

Pecharova a Urlichova kniha je základní příručkou pro studium české novodobé architektury. Autoři do ní vybrali 55 dobových manifestů, programů a teoretických prohlášení, v nichž se působivě zrcadlí boje o pokrokovou orientaci české architektury 20. století. Architektonickou modernu zde zastupují programy Jana Kotěry a K. B. Mádla, umělecké cíle kubistické architektury vyjadřují manifesty Pavla Janáka a Vlastislava Hofmana, mezi autory programových prohlášení meziválečného purismu, konstruktivismu a funkcionalismu najdeme Josefa Chochola, Jana Vaňka, Víta Obrtela a Oldřicha Starého, ideové zápasy v poválečné architektuře tu dokumentují programy Karla Honzíka a Jiřího Krohy. Kromě individuálních prohlášení nalezneme ve svazku také významné dokumenty skupinové: programy redakcí časopisů Styl, Stavba, Architektura ČSR, rezoluce Svazu socialistických architektů, BAPSu, Svazu architektů ČSR. Souhrnný výklad o hlavních programových tendencích české moderní architektury autoři podávají v hutném úvodu, na závěr připojují seznam pokrokových architektonických časopisů a spolků. Kniha, doprovázená 119 černobílými ilustracemi, vychází jako 3. svazek edice Architektura.

30 similar products in the same category: