Manufacturers

Specials

Viewed products

Legionář a sněžná žena (EMINGEROVÁ, D.)

04019A

Used

1 Item

Aneb Neuvěřitelné příběhy mého stoletého dědy. Inspirací k napsání knihy byl autorce její děd, bývalý legionář, inženýr, který byl za komunistů poslán předčasně do důchodu, v němž se spokojeně dožil sta let. Načež prohlásil, že mu táhne na 200, a pokračoval v tom, co dělal už po mnoho roků: poháněn vášní psavosti plnil stohy papíru miliony slov, z nichž ani jediné nebylo nikdy uveřejněno.

More details

In stock

70 Kč

Data sheet

Weightvalue
ISBNvalue
LanguageCzech
Checkedbook is complete, there are no pages missing
Place of publishingPrague
No. of pagesvalue
Year2012
Conditionvery good condition
Hardcover/Paperbackhardcover
Editiondruhé, upravené vydání, v Mladé frontě první
PublisherMladá fronta

More info

Nepamatuji, kdy jsem se naposledy bavil tak královsky jako při četbě této knížky, kterou vykouzlila Dana Emingerová. Vracím se k ní skoro jako ke Švejkovi. Směji se zas a zas a závidím těm, kdo ji budou číst poprvé. Žádnému z autorů legionářské literatury, k nimž počítáme i jména tak známá jako Langer, Medek a Kopta, se totiž nepodařilo vykreslit postavu svéráznější, barvitější, samorostlejší, zajímavější a hlavně myšlenkově původnější, než je muž vystupující v hlavní roli této knihy.

Jako model sloužil při tom mladé autorce její děd, bývalý legionář, inženýr, který byl za komunistů poslán předčasně do důchodu, v němž se dožil v plné spokojenosti sta let. Načež prohlásil, že mu táhne na dvě stě, a pokračoval v tom, co dělal už po mnoho roků: totiž poháněn vášní psavosti plnil stohy papíru miliony slov, z nichž ani jediné nebylo nikdy uveřejněno.

Zřejmě však nejde o obvyklý typ grafomana, jakých je všude kolem nás na tucty. Všechno, co vypravuje a kronikářsky zaznamenává, prozrazuje, kolik má děda Jaromír jedinečné do široka rozkřídlené fantazie, kolik chytré mazanosti, kolik vtipu zdravého i dravého, a kolik nezdolného životního elánu, že vás to při četbě přímo omladí.

Viktor Fischl, spisovatel, 2002

Dana Emingerová si získala profesionální jméno v dobách popularity časopisu Mladý svět. Po zahraničních stážích začala psát jako nezávislá publicistka do MF DNES, IDNES a Marianne. Beletristickou prvotinou byla humorná knížka Táhne mi na dvě stě, která nyní vychází v Mladé frontě v upraveném vydání pod názvem Legionář a sněžná žena. Autorce už zde vyšel soubor vtipných povídek Něžná tygřice, satirický román In flagranti a Živel Lustig, unikátní portrét spisovatele prostřednictvím hodin tvůrčího psaní, v nichž autorka pokračuje v pražském Divadle Dobeška.

30 similar products in the same category: