Manufacturers

Specials

Viewed products

Bedřich Smetana - fyzická osobnost a hluchota (VLČEK, Emanuel a kol.)

09413A

Used

1 Item

Smetanova hluchota nebyla ještě u nás z odborného lékařského (otologického) hlediska zpracována. Příznaky onemocnění i způsob léčby vedou k závěru, že příčinou byla získaná lues a ohluchnutí nastalo v druhém stadiu choroby. Lues byla v minulém století velmi rozšířená a byla-li tato nákaza příčinou Smetanova ohluchnutí, šlo o vzácnou komplikaci a osud byl k němu obzvláště krutý...

More details

In stock

55 Kč

Data sheet

Weight170 g
ISBN80-85977-46-X
LanguageCzech
Checkedbook is complete, there are no pages missing
Place of publishingPrague
No. of copies6 200 výtisků
No. of pages96 stran, 91 ilustrací a 11 tabulek v textu
Year2001
Conditionpreserved
Hardcover/Paperbackpaperback
Edition1st Edition
PublisherVesmír

More info

Smetanova hluchota nebyla ještě u nás z odborného lékařského (otologického) hlediska zpracována. Příznaky onemocnění i způsob léčby vedou k závěru, že příčinou byla získaná lues a ohluchnutí nastalo v druhém stadiu choroby. Lues byla v minulém století velmi rozšířená a byla-li tato nákaza příčinou Smetanova ohluchnutí, šlo o vzácnou komplikaci a osud byl k němu obzvláště krutý a nemilosrdný, jakékoli moralizování zde nemá místo. Případ Smetanův jako by ukazoval, že kreativita, tento zvláštní a jedinečný dar, jevíce využita tím, kdo je stíhán ranami osudu. Po ohluchnutí Smetana tvůrčí aktivitu nezpomalil a s výjimkou posledního roku života neutrpěla ani kvalita jeho děl.

Antropolog a lékař prof. MUDr. et RNDr. h.c. Emanuel Vlček, DrSc., (* 1925, Rožmitál pod Třemšínem) napsal přes 500 prací, z toho je 54 knih a monografií, 140 odborných studií, 170 zpráv a populárních statí. Zabývá se výzkumem předchůdců člověka, pravěkých a starověkých populací a pozůstatků historických osobností. Citlivý a moudrý přístup k složité problematice Smetanovy choroby umožnil jemu i širokému okruhu jeho spolupracovníků udělat tečku za nepodloženými dohady a pochybnostmi.

Práce s historicky cenným a jedinečným materiálem vyžaduje nesmírnou opatrnost. RNDr. Alena Němečková, která prováděla vyšetření titěrných Smetanových sluchových kůstek, k tomu říká: „Pan profesor mi kladl na srdce, že se kůstkám nesmí nic stát. To jsem samozřejmě dodržela a ještě kladívko i kovadlinku vrátila pozlacené." - Pokovení zlatem je totiž součástí přípravy preparátů pro vyšetření elektronovým řádkovacím mikroskopem. Tyto kůstky můžete vidět na obálce knihy.

30 similar products in the same category: