Manufacturers

Specials

Viewed products

Makroekonomická teorie (Matematický výklad) (ALLEN, R. G. D.)

09512

Used

1 Item

Kniha Makroekonomická teorie popisuje některé makroekonomické modely používané na úrovni teoretické ekonomie (nikoli tedy přímo pro účely praktického plánování a volby konkrétní hospodářské politiky). Pojednává o nástrojích matematického zobrazování ekonomické reality, popisuje klasické a keynesovské modely krátkodobé rovnováhy a růstové modely.

More details

In stock

85 Kč

Data sheet

Weight659 g
LanguageCzech
Checkedbook is complete, there are no pages missing
No. of copies1600 výtisků
No. of pages432
NoteBook removed from the library collection (contains registration numbers, stickers, traces of stickers and library stamps)
Year1975
Conditionmísty vyšisovaný přebal, lehce polehlá vazba, na straně 165 vytištěno jako číslo stránky 615, jde ale o stranu 165 a kniha je kompletní
Hardcover/Paperbackhardcover
Edition1st Edition
PublisherAcademia, nakladatelství Akademie věd

More info

R. G. D. Allen je známý matematický ekonom anglo-americké školy. Jeho práce vysoké úrovně odborné i jasným a srozumitelným způsobem výkladu. Naši čtenáři znají nejlépe jeho knihu Matematická ekonomie (Mathematical Economics), která byla přeložena do řady jazyků, mj. i do ruštiny, polštiny a češtiny (český překlad vyšel v nakladatelství Academia v r. 1971). Proslulá je též jeho učebnice matematiky pro ekonomy Mathematical Analysis for Economists.

Kniha Makroekonomická teorie je patrně zatím posledním dílem autorovým. Popisuje některé makroekonomické modely používané na úrovni teoretické ekonomie (nikoli tedy přímo pro účely praktického plánování a volby konkrétní hospodářské politiky). Část knihy vybranou pro překlad do češtiny (celkem 16 kapitol z celkového počtu 20) lze rozdělit do tří hlavních oddílů. První z nich, zahrnující kapitoly 1—5, pojednává o nástrojích matematického zobrazování ekonomické reality. Zvláště zajímavé jsou zde kapitoly 3 a 4 věnované produkčním a investičním funkcím, jakož i kapitola 5 o problémech zachycení časového aspektu v matematicko-ekonomickém modelování.

Druhý oddíl (kapitoly 6—9) popisuje klasické a keynesovské modely krátkodobé rovnováhy, zachycující vztah mezi reálnou a finanční stránkou hospodářských jevů. Třetí oddíl tvoří kapitoly 10—16 pojednávající o růstových modelech.

Po kapitolách 10 a 11, podávajících výklad základů Harrodovy-Domarovy teorie růstu založené na vzájemné součinnosti multiplikátoru a akcelerátoru, následuje pět kapitol věnovaných po řadě dvouodvětvovým modelům, zobrazení technického pokroku, neoklasickým modelům, modelům s věkovou strukturou kapitálu (generačním modelům) a modelům Kaldorova (keynesovského) typu, uvažujícím diferencovanou závislost úspor na důchodu.

Český překlad je doplněn odbornou předmluvou, která hodnotí dílo z hlediska marxistické politické ekonomie.

6 similar products in the same category: