Manufacturers

Specials

Viewed products

Lidský duch a sexualita (BISHOP, Clifford)

01185A1

Used

1 Item

V celých dějinách byl sex považován za nástroj překlenutí rozporu mezi lidským Já a okolním světem. Opojení sexem bylo cestou k osobní transcendenci; zdá se, že extrémní rozkoš aktivuje nejhlubší, prvotní části mozku, a spolu s drogami, alkoholem, hudbou a tancem narušuje pohlavní extáze vědomí individuálního Já a navozuje spojení mezi různými lidskými dušemi nebo mezi lidskou duší a božstvem...

More details

In stock

60 Kč

Data sheet

Weightvalue
ISBNvalue
LanguageCzech
Checkedbook is complete, there are no pages missing
Place of publishingPrague
No. of pagesvalue
Translation byvalue
Year1997
Conditionexcellent condition
Hardcover/Paperbackhardcover
Edition1st Edition
PublisherKnižní klub

More info

„Kdyby Bůh neexistoval, museli bychom si ho vymyslet“ (Voltaire)

Lidé vždy promítali svou duši do podoby celého okolního světa a její odraz pak nazývali démony, přízraky a bohy. Skrz mýty, náboženství a posléze i vědu si lidé sami vtiskli pečeť svého rodu, přesto si uvědomovali to, co v 17. století filozof Blaise Pascal nazval ohromnou šíří prostoru, jejž neznám a jenž nezná mě. V celých dějinách byl sex považován za nástroj překlenutí tohoto rozporu mezi lidským Já a okolním světem. Opojení sexem bylo cestou k osobní transcendenci; zdá se, že extrémní rozkoš aktivuje nejhlubší, prvotní části mozku, a spolu s drogami, alkoholem, hudbou a tancem narušuje pohlavní extáze vědomí individuálního Já a navozuje spojení mezi různými lidskými dušemi nebo mezi lidskou duší a božstvem či božskou podstatou. Sex také symbolizuje znovusjednocení lidstva - tok plodivé energie plynoucí lidským tělem se přirovnává k toku tvořivé energie proudící vesmírem.

Mnoho společností vnímá vazbu mezi lidskou sexualitou a rostlinnou a živočišnou plodností, a tak se za použití černé magie stává ritualizovaný sex zárukou úspěchu společností i plodnosti země. Po celá tisíciletí představovala soustava rituálů, mýtů, tabu a příkazů týkajících se sexu významnou součást oné sféry, kde si lidé vytvářeli poměr mezi sebou navzájem i ke svým bohům. Všechna náboženství uzákoňují poměr k sexu, ať již restriktivně prostřednictvím mnišství a pohlavní zdrženlivosti, či naopak povolováním orgiastických a rituálních praktik.

Pohlavní akt byl však spojován také s touhou lidstva po nalezení smyslu a naplnění. Bohatě vybavena ilustracemi ze současného i starého umění, včetně tantrických rytin a ložnicových příruček, poskytuje knížka Lidský duch a sexualita přehledně uspořádané informace z celé škály tradic a kultur, předkládá mnohá závažná, k zamyšlení provokující témata a je strhujícím pojednáním o vztazích mezi pohlavím a lidským duchem.

30 similar products in the same category: